Sommerhusdagbog

Dagen før første nattefrost

Sådan en dag med let skyet solskin og temperaturer, der tillod at tage kaffen og strikketøjet med ud til havebordet. Og så kom nattefrosten. Med netop den i baghovedet tog jeg billedet af vores sent blomstrende Cosmos. Ja, den er en Stolt Kavaler, som den rager op med sit efterhånden fyldige blomsterflor. Jeg kan bare ikke gennemskue, hvorfor mine er så sent blomstrende i forhold til andre steder. Uanset årsagen, lyser de mange blomster opmuntrende midt i alt det stadigt grønne. Tilfældigt nærmest faldt jeg samme dag over nogle små, stærkt lysende, gule svampe. Orangegul Køllesvamp, hedder de (Clavulinopsis Helveola). Så fine. Dem har jeg aldrig bemærket i græsset før. De forsvinder nok, så snart frosten kommer, så jeg er tilfreds med at have fået øje på dem nu.

Kranseflet

Endnu et gammelt ønske/projekt er realiseret: jeg har bundet blomsterkranse! Det har jeg ofte tænkt på, men har lige så mange gange fejet det væk som noget, jeg ikke kunne finde ud af. Men de seneste weekenders relativt vellykkede natfotografering har givet mig mere tiltro til egne evner. Derfor investerede jeg i tråd og hvad ved jeg til formålet. Gik så på jagt på matriklen med en lille rosensaks og klippede, hvad jeg fandt egnet. Det blev da ikke så tosset med de to kranse!

Nattehimlen og mig

Jeg har glemt den helt præcise anledning, men det var vist et Instagram-foto der pustede liv til min gamle tanke om at forsøge mig med at fotografere nattehimlen. For ikke at spile for meget tid med at famle rundt i blinde med indstillinger og alt, studerede jeg først nogle YouTube-videoer. Det var ikke afskrækkende. Men det ‘kostede’ alligevel to sene afteners forsøg på at få noget i kassen, som ikke var alt for uskarp og forkert belyst. Redigeringsarbejdet efterfølgende krævede ligeledes indgående studier af venlige menneskers gode YouTube-vejledninger (tak til alle jer, der helt frivilligt lægger instruktioner op kvit og frit til glæde for alle os, der er helt blanke og uvidende). Det endte med et par fotos, som jeg godt synes, jeg kan være bekendt. Teknisk set er de ikke i top, og jeg vil aldrig nogensinde være i nærheden af at ryge ind på nogen Top Ti med mine billeder. Det er ikke det jeg stræber efter. Jeg nyder bare at være optaget af noget, der udfordrer mig på mine fattige evner. Jeg vil heller ikke købe mig fattig i det udstyr, som giver det bedste resultater. Dér er jeg i hård konkurrence med alle de (oftest) mænd, […]

Cykeltur og sommervejr

En weekend med forrygende vejr, sommertemperaturer, svag vind, gåtur med test af nye vandrestøvler, nattehimmelfotografering og cykeltur til Avnø Naturskole. Den elcykel er jeg virkelig glad for. På den kan jeg nemt komme til steder, hvor der er for langt at gå og for kort at køre bil, når jeg har lyst til at være andre steder end lige netop på Rylevej og nærmeste omegn. Jeg var selvfølgelig ikke den eneste, som mente at Avnø var det bedste sted at være på så flot en dag. Men jeg var den eneste, som primært kom for at tage billeder. Det hyggede jeg mig lidt med, mens jeg nød udsigten og det fantastiske blå vand i fjorden. Fotodiciplinen Landskabsfotografering er en genre, jeg øver mig på. Et landskab er ikke et sceneri, der skal foreviges, men en stemning der skal formidles, lærte jeg en gang på et fotokursus. Der er adskillige regler knyttet til et godt landskabsbillede. Mit bedste bidrag til genren er indsat som illustration til denne post. Jeg ved ikke rigtigt, om det bryder reglerne for meget, fordi billedet er taget indefra og ud mod landskabet. Anyway, det sætter en stemning og så er jeg tilfreds. Med det i kassen […]

Snart september

Vi har atter fået hedebølge og det holder hårdt at blive i byen. Der er vi ellers på ‘permanent ophold’, mens vi venter på ‘Lille’s ankomst. I dag måtte jeg simpelthen af sted til vores sydlige himmelstrøg, bare en enkelt dag frem og tilbage. Jeg nød at være i sommerhuset, at sidde i haven med en kop kaffe og noget hækleri. Eneste minus var genboens maskineri (som han har meget af). Der skulle klippes hæk, men alting har en ende, også hækkeklipning. Derefter var der bare mågeskrig og duekurren tilbage. Skuldrene sank en halv meter – ahhh. Håber ikke det bliver sidste sommeroplevelse i år.

Ikke septembers himmel

Septembers himmel er så blå, men se bare, det kan himlen også være i august. Vi er her på kort visit og for mit vedkommende med forventning om overskyet og regnvejr. Der blev jeg snydt på allerbedste måde, for vi fik sommertemperaturer i går. Frem med parasollen, ud i haven med kaffekoppen og strikketøjet, kun afbrudt af småeksplosioner af virketrang og behov for ugræsfjernelse omkring roserne.I dag indfries forventningerne højst sandsynligt. Skyerne er flotte, men grå.

Nyt møblement

Hvorfor har vi ikke forlængst tænkt på det? Et permanent opstillet siddemøbel på terrassen? Nu har vi fået ét, endda hjemmelavet, inspireret af hvad vi så og sad på på Anholt. To paller, noget træbeskyttelse, 4 puder og vupti ser terrassen både beboet og trendy ud. Hvis vi synes det er en succes, kommer der måske en til.

Våd begyndelse

Måske skulle jeg gøre det til en tradition at tage et billede hver den 1. i måneden, forudsat at jeg befinder mig lige her. Det gjorde jeg, altså tog et billede, sidste måned. Den gang var vi lige kommet tilbage fra Frankrig og jeg sad med kaffen og var glad i låget over vejr, blomster og den forestående sommer. I dag er jeg stadig glad i låget, selvom vejret ikke er med mig på samme måde. Det er en rigtig regnvejrsdag, men det er lunt nok til at sidde udendørs under halvtaget. Blomstringen er aftagende, men alt er meget grønt. Egentlig overraskende, for juli var ret tør. August skal nok blive fin!

Besøg i sommerhuset

Næsten hele juli har vi haft besøg, for pga facaderenovering i JBG flyttede Sara & Co hertil. Den uge, de havde huset helt for sig selv, blev det hedebølge. De har det med at trække det gode vejr hertil. Sådan gik det også, da de holdt efterårsferie her sidste år. Den gang blev det sommer i uge 42 – løvfaldssommer. Fordelen ved de lange besøg er, at vi bedsteforældre både kan aflaste (forhåbentlig) forældrene og nyde de to små. Vores tilknytning til dem bliver større. Vi er meget privilegerede på den front.

Forsvinder sommerfuglene?

Jeg har været ret nedtrykt over manglen på sommerfugle i år. Da krydderurtebedet med blomstrende oregano stod i blomst, var der ikke én sommerfugl, der flagrede rundt. Det plejer ellers at være et godt sted og stå for at se nærmere på mange af de arter, som holder til. Men jeg så kun en enkelt kålsommerfugl flagre forbi nu og da. Derfor blev jeg meget glad, da jeg midt i juli måned så Almindelig Blåfugl på vores lille blomstereng. Endnu større begejstring fremkaldte synet af en køllesværmer. Det er adskillige år siden, den sidst holdt til på matriklen. Muligvis har den snuset sig frem til de få kællingetand, der atter er begyndt at få fodfæste i blomsterengen. En enkelt, lille perlemorssommerfugl har også fundet vej til vores have. Det er første gang jeg ser den uden for Knuds Skov. I avisen har jeg læst om invasioner af tidselsommerfugl, men først for nylig så jeg et par stykker i haven hos os. Selvom sommerfuglenes antal ikke har været imponerende og endda bekymrende lavt, kan jeg indtil videre alligevel sætte hak ud for Aurora (ganske få) Citronsommerfugl (en enkelt) Bredpande (en enkelt) Dagpåfugleøje Stor og lille kålsommerfugl Lille ildfugl (Seksplettet) køllesværmer Tidselsommerfugl […]