Lynvisit på Bornholm

Så meget af Bornholm kunne næsten ikke gøres hurtigere, når transporten foregik med cykel og størstedelen af turen var forbeholdt en komsammen med tidligere klassekammerater, men jeg nåede både selskabelighed og seværdigheder.

Første tur gik gennem Nordskoven og Blykobbe Plantage, det lange skovdækkede stræk, som forbinder Rønne og Hasle. Duften, varmeflimmeret, bevoksningen, lige dén oplevelse og de sanseindtryk finder jeg ikke andre steder. Det må være beliggenheden ved vandet, der giver den særlige fornemmelse. For eksempel har Knud Skov ved Vordingborg og Storstrøm harforudsætningerne for at dufte lige sådan, men det er slet ikke tilfældet. Så jeg cyklede af sted med næseborene spilet op, der var skønt!

Inden jeg kørte til det sommerhus, hvor 7D-sammenkomsten blev holdt, tjekkede jeg ind på Hotel Herold i Hasle. Jeg fik en modtagelse, som var jeg en gammel bekendt, meget hjerteligt. Det fik humøret til at stige endnu flere grader. Også gensynet med de gamle klassekammerater var hjerteligt, uanset at jeg kun havde haft rigtig godt venskab med én af dem. Vi udvekslede livshistorier. Nogle havde været ramt af utrolig meget modgang, så jeg sad nærmest og skammede mig over mit vældigt privilgerede liv. Men hele dagen og aftenen var båret af varme og overskud, lige som de søde hilsner, jeg har fået efterfølgende. Jeg blev rigtig, rigtig glad for, at jeg var taget af sted.

Næste morgen ville jeg have mest muligt ud af dagen, så jeg tjekkede ud kl 9 efter en god morgenmad med udsigt over vandet og den lille havn. Jeg cyklede nordpå til Helligpeder og Teglkås og gav mig god tid til at sidde ved de to små havne og indsnuse atmosfæren. Jeg havde håbet på at kunne købe en kop kaffe, men det gamle traktørsted ved Gines Minde var (selvfølgelig) nedlagt for længst. Egentlig havde jeg mod på at cykle videre nordpå, men en ret stejl bakke med grusbelagt sti op mod Hammerknuden stoppede alle overvejelser. Det var nok også meget godt, for jeg fik god  tid til flere oplevelser i den modsatte retning.

Hvad kan man spise til frokost andet end røget sild? Røgerierne i Hasle ser ellers ikke ud til at røge selv mere, men silden var god. Jeg fik også besøgt Grønbechs Gård, hvor bornholmske kunstnere udstiller. Der var en særudstilling af Anne-Marie Helgers kostumer med veloplagte beskrivelser af baggrunden for deres tilblivelse.

Retur til Rønne med et lille stop ved Sorthat, et af de steder ved vandet, jeg besøger hver gang jeg er i nærheden. Det lille fiskerleje med skure i vandkanten er åbenbart ikke kendt af mange, for der er altid fredeligt.

 

I Rønne måtte jeg gense Barndommens Gader i Buen 24  (som stod til salg og som jeg kan se hos ejendomsmægleren er et meget lækkert og velholdt hus, kunne være sjovt at købe, hvis altså …) og Østerled 67, som havde fået ændret gavlen ud til gaden. Dernæst en tur på kirkegården med et par blomster. Gravstedet stod så fint efter det var blevet flyttet, det glædede mig at se.

Jeg nåede også Erichsens Gård, Rønnes ældste borgerhus, som er omdannet til et museum. Der praler man af at have haft Zartmann og Drachmann som gæster en gang. Det er Rønnes stolthed, det sted. Min mor inviterede næsten altid sine gæster derind. Hun har sikkert været medlem eller noget, det kunne ligne hende.

Så var tiden tæt på afgang. Jeg nåede lidt rundt i kvarterene omkring Skt. Nicolai Kirke og Dommerkontoret, mine forældres arbejdspladser, inden jeg afleverede cyklen. Det blev et døgn med et dejligt og meget glædeligt gensyn med min barndomsø.

 

About the Author:


Leave a Comment!

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.